Grundandet av Ryssland

Ryssland grundades av mongolerna.

På 1200-talet kom mongolerna till floden Volga och över på andra sidan. På den tiden bodde det olika stammar längs Volga. Mari, Mordviner och Moskali (eller Maskel, Moksel). Redan i början av stamnamnet hör man släktskap med de övriga asiatiska stammar, nämligen genom bokstaven M.
Moskel eller Maksel betyder ''träsk'' på mongoliska. Och det stämmer överens med den plats som fick detta namn. Det var nämligen träsk i hela det området.

Mongolerna kallade floden som rann genom området för Moskau. Igen benämning med början på M. Dvs igen mongoliskt ursprung. På engelska hör man ordet i dess ursprungliga form. Eftersom Moskau skrevs på engelska Moscow, så kom det i bruk via andra folkslag att kalla området Moskva. Det var dock redan 1400-talet.
Så Moskel eller Moskva som det brukar kallas grundades av mongolerna i slutet av 1200-talet.

Fram till slutet av 1500-talet försökte moskali erövra de andra asiatiska stammars riken. Så som det var sed att göra. Moskali kände sig främmande för Europa och vågade inte gå in där.
Efter att ha erövrat några andra asiatiska riken på 1400-talet kände sig moskali mäktiga och expansionstankarna mot väst började gro. Den västliga grannen som låg inte alltför långt var Novgorodriket. Därför erövrades riket i slutet av 1400-talet och jämnades med marken. Så som dessa asiatiska krigare gjort förut på 1200-talet mot Kyjiv, upprepade de igen. Novgorodrikets befolkning slaktades och hus brändes till marken. Viss novgorodisk adel flyttades till Moskelriket som nu växt enormt.

I slutet av 1500-talet dog den mongoliska fursteätt som styrde i Moskovitien. Panik bröt ut bland bojarerna. Till slut hittades en novgorodisk kandidat som kunde starta en ny fursteätt.
...

Läs mer på www.Historiebloggen.nu